Z učenkami in učenci interesne dejavnosti Šolski vrt ter obveznega izbirnega predmeta Sodobna priprava hrane smo v soboto, 16. 11. 2024, obiskali Oljarno Santomas v Šmarjah. V tej družinski oljarni se z oljarstvom ukvarjajo že od druge polovice 19. stoletja.
Naš obisk se je začel z vodenim ogledom sodobno opremljene oljarne. Gospod Jan nam je ob napravah predstavil celoten postopek pridelave visokokakovostnega ekstra deviškega oljčnega olja. Z zanimanjem smo spremljali razlago o postopku hladnega stiskanja oljk, ki poteka zgolj z mehanskimi postopki. Na ta način olje ohrani pristne okuse in dragocene hranilne snovi. Njihovo olje je sestavljeno pretežno iz avtohtone istrske belice in manjšega deleža sorte leccino. Med ogledom smo se naučili tudi iz česa je sestavljena oljka ter spoznali stranske produkte stiskanja oljk in njihovo uporabnost.
Po ogledu oljarne smo se sprehodili do bližnjega oljčnega nasada. Tam smo pomalicali in rešili učne liste, s katerimi smo dodatno utrdili novo pridobljeno znanje.
Po čudovitem sončnem dopoldnevu, preživetem v Šmarjah, smo se polni novih vtisov odpravili nazaj proti Kopru.
Mentorice