Društvo prijateljev mladine Koper je v petek, 24. 3. 2023, organiziralo 33. medobčinski otroški parlament, ki so se ga udeležile učenke naše šole Katarina Kirn (9. a), Mia Ravnikar (8. d) in Andrijana Ilieva (9. d).

Parlamentarci so se v prvem delu srečanja, ki je potekal v prostorih Svetovalnega centra Istre, razdelili v tri skupine in pod vodstvom strokovnih delavk razpravljali o letošnji temi otroškega parlamenta Duševno zdravje otrok in mladih s podtemami Kaj je dušeno zdravje, Vpliv okolja na moje duševno zdravje, Moji viri moči in Spremembe za krepitev mojega razvoja.

Po končani diskusiji so potekale volitve za predstavnike na nacionalnem otroškem parlamentu, ki bo v torek, 11. 4. 2023, v Ljubljani. Občino Koper bodo zastopali trije izvoljeni člani – iz OŠ Koper, OŠ Dekani in OŠ Ivana Babiča Jagra Marezige. Za predsednico tričlanskega odbora so izvolili Katarino Kirn iz OŠ Koper.

V drugem delu srečanja, ki je potekal v sejni dvorani Pretorske palače, pa se je odvijalo plenarno zasedanje, ki so ga vodili izvoljeni predstavniki. Mlade parlamentarce so v sejni dvorani pozdravili in nagovorili podpredsednica DPM Koper gospa Ljuba Miljušević, župan Mestne občine Koper gospod Aleš Bržan in generalna sekretarka ZPMS gospa Breda Krašna.

Po uvodnem delu so učenci po skupinah predstavili povzetke delavnic.

Poseben gostja dr. Miha Vivoda, predsednika društva Naredi nekaj za naravo, je predstavil svojo življenjsko zgodbo in poslanstvo ustanovljenega društva: sobivanje športa in varovanje okolja. Poudaril je pomembnost vrednot, ki jih zasledujemo, in naših dejanj ter opozoril na stranpoti podrejenosti videzu, s katerim želimo biti všečni drugim. Gospa Ana Stavber, predstavnica NIJZ, je mladim predstavila program Mira in možnosti, kje lahko poiščejo vire moči.

Mladi parlamentarci so bili povabljeni, da predstavijo svoja mnenja o temah letošnjega otroškega parlamenta. Izpostavili so predvsem neustrezno in pretirano uporabo telefonov, odgovornost staršev pri njihovi uporabi in pomembnost zaupanja v osebe, ki jim lahko ob njihovih izzivih pomagajo.

33. medobčinski otroški parlament se je zaključil ob prijetni glasbi dueta OŠ Šmarje pri Kopru in s skupinskim fotografiranjem.

Manica Cink, mentorica

 

 

Vir: osebni arhiv M. Cink

Vir: osebni arhiv M. Cink

Vir: DPM Koper

 

Related Images:

(Skupno 122 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost