Na Osnovi šoli Koper so učenci prve dni v maju prijetno presenetili učiteljice in ostale delavce šole. V okviru interesne dejavnosti Šolski vrt so se učenci z učiteljicami odločili, da bodo tokrat sami uredili mediteranski vrt, ki krasi prehod med šolsko jedilnico in telovadnico do šolskega igrišča.

Travnate gredice sta Timej M. in Liam J., učenca 8. razreda, skupaj z učiteljicama Andrejo Jablanovec in Jasno Lovrečič skrbno prekopala, prečistila plevel in pognojila. Ker je bilo v aprilu veliko dežja, je skupina učencev, vključenih v dejavnost Šolski vrt, pred saditvijo ponovno natančno prekopala vse tri gredice, populila na novo zrasel plevel in pripravila zemljo za saditev rož.
Delo se je pričelo že v zgodnjih jutranjih urah, ob 8.00. Sodelovalo je 17 učencev, ki obiskujejo dejavnost, in drugi učenci, ki so deležni učne ali druge strokovne pomoči, ter učenci, vključeni v podaljšano bivanje.  Rože se je sadilo po natančno določenem načrtu, v kombinaciji z belo in rdečo barvo, ki sta se izmenjevali po diagonali, zato je bilo potrebno meriti razdalje med njimi in jih postavljati natančno v vrsto eno za drugo. Dela je bilo veliko, pri štetju je prihajalo tudi do napak, kar se je sproti popravljalo.

Delo, skupaj s pometanjem in pospravljanjem vrtnega orodja, se je zaključilo ob 16.30. Dan kasneje je begonije zalil dež.

Dejavnost Šolski vrt se je na Osnovni šoli Koper izjemno razširila. V dejavnost je vključenih 51 učencev od 1. do 5. razreda, pri opravljanju težjih del, kot sta prekopavanje in priprava lukenj za saditev npr. dreves, grmovja, pa pomagajo tudi starejši učenci in učenke. Poleg osnovne dejavnosti, skrbi za vrt, se redno pripravljajo razstave pridelkov s poučno vsebino in izdelkov, ki jih učenci v dolgih zimskih dneh izdelajo iz naravnih materialov. Večkrat letno se pridelke, šopke raznih zelišč, šopke okrasnega cvetja, okrasno božično žito, sadike jagod, nageljnov ponuja učencem, učiteljem in drugim obiskovalcem šole na Šolski tržnici in v okviru Novoletnega bazarja. V tekočem šolskem letu so učenci pripravili okoli 200 vrečk soli iz zelišč, ki so jih vzgojili na vrtu. Z učiteljicami skrbijo tudi za pognojitev in obrezovanje sadnih dreves v okolici šole, obiranje oljk in drugega sadnega drevja, za čiščenje okolice, pospravljanje odmrlih rastlin in vej v kompostnik.

In nenazadnje, jeseni so si nekateri učenci z učiteljicami ogledali Kmetijski sejem slovenske Istre, konec maja pa se načrtuje ogled dveh kmetij v Brkinih.

Related Images:

(Skupno 425 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost