Prostovoljke izdelovale voščilnice na Rdečem križu Koper

V sredo, 23.11.2022 je pet prostovoljk iz krožka Pomagaj drugim in drugi bodo tebe izdelovalo praznične voščilnice na sedežu Rdečega križa Koper. Skupaj s še drugimi prostovoljci iz treh obalnih šol so v dobri uri in pol izdelali več kot 80 novoletnih voščilnic, s katerimi bo Rdeči križ Koper razveselil socialno ogrožene družine in starostnike v prazničnem mesecu  decembru.

 

Vikend tabor na OŠ Koper

V petek in soboto, 11. in 12. 11. 2022, se je 18 učencev od 2. do 9. razreda udeležilo vikend tabora na naši šoli. Prihajali smo iz različnih držav sveta: iz Bosne in Hercegovine, Ukrajine, Latvije, Malezije, Združenih držav Amerike, Severne Makedonije in Slovenije.

Kaj smo počeli? Najprej smo se spoznali, imeli smo medkulturno večerjo, kino večer, spali pa smo kar na šoli. Zbudili smo se z jutranjo telovadbo, obiskali smo Center eksperimentov Koper in pripravili smo si kosilo. Izdelovali smo zapestnice, žogice in se učili žonglirati. Za spomin na tabor smo se vsakemu podpisali na majico.

Učiteljice Nika, Olivera, Kaja, Marianna in Jasna

 

KAKO SO OBELEŽILI Tradicionalni slovenski zajtrk učenci na Osnovni šoli Koper

V šolski kuhinji se je z izbranimi živili po čim boljši kakovosti poskrbelo za okusen začetek dneva, saj je bila prva šolska ura namenjena zajtrkovanju. Poleg slastnega obroka je bilo nadaljevanje ure namenjeno pogovoru o pomenu zajtrka vsak dan, izbiri živil tudi za zajtrk, vplivu izbire lokalnih pridelovalcev na skupno gospodarstvo oz. možnost zaposlitve prenekaterega starša učencev naše šole. Kratke dostavne verige so tiste, ki imajo velik vpliv na kakovost živila. Poseben pomen smo letos namenili mleku, saj je bil letošnji slogan zajtrka »Zajtrk z mlekom – super dan«. Tako so si učenci ogledali predstavitev o mleku in mlečnih izdelkih. Za zaključek so reševali kviz, s katerim so preverili znanje ne samo o mleku, ampak tudi o izdelkih iz njega in vpliv uživanja na zdravje. Nekateri so popestrili celoten pouk tako, da so namenili učni program slovenski hrani. Slikovno gradivo si lahko ogledate v priloženi galeriji slik.

Učenci 1.b oddelka so si na temo zdrave prehrane in pomen uživanja sezonskega sadja in zelenjave, ogledali tržnico in se pogovarjali z branjevkami. Izdelali so trganko (sadje) in se posladkali s slovenskim zajtrkom.

Učenci 2. razreda so svoje vtise po slastnem zajtrku zabeležili v zvezkih.

Nekateri učenci so raje ustvarjali plakate.

Za učence višjih razredov smo priporočali ogled predstavitve »Od kod prihaja.. mleko?«, Evropske komisije, Kmetijstvo in razvoj podeželja, © Evropska unija, 2010, na temo letošnjega slogana.