Mladi okoljevarstveni občani na Radiu Koper

Januarja so učenci Melisa Kurtić, Petra Primožič, Eva Petelin, Maja Rušnjak, Žan Rosandić in mentorica projekta Katarina Parovel gostovali na Radiu Koper, kjer so predstavili projekt “Mladi okoljevarstveni občani”. 

 

Kljub temu, da pogosto podvomimo v zanimanje mladih za okoljevarstvene tematike, so se učenci na vseh projektnih dejavnostih izkazali za zelo okoljsko zavedne in mlade, ki se zavedajo pomena trajnostnega načina življenja.  

 

Na povezavi lahko prisluhnete radijskemu intervjuju, kjer so poročali o tem, kaj vse so počeli in se naučili tekom projekta.

 

Razstava o gradbenih dosežkih skozi preteklost

Da bi učencem šestih razredov, ki se to leto prvič srečujejo z predmetom zgodovina na drugačen način približal predmet in snov, se je učitelj M. Vidmar odločil, da bo po božično-novoletnih počitnicah v razredih 6.a in 6.d izdeloval z učenci gradbene dosežke skozi čas. V obeh razredih so bili učenci razdeljeni v skupine po 4 ali 5 učencev, vsaka skupina je imela svojo vodjo, ki je organiziral delo ter pred vsako šolsko uro zgodovine učitelju predstavil napredek. Učenci so izdelke izdelovali pri urah zgodovine in likovne vzgoje, kjer sta jima bila v oporo oba učitelja, ter tudi ob popoldnevih sami nadaljevali delo.

Učenci so izdelovali prva bivališča prazgodovine, koliščarske hiške, piramide, sfinge, grško/rimske templje, gradove na hribih ter nebotičnik. Pri tem so lahko uporabili kakršen koli material, najpogosteje pa so uporabili star papir, karton, stirodur, pesek, lesene vejice, slamo, suho travo, parketne lesene desčice, les, toaletni papir, tulce toaletnih papirjev, aluminijasto folijo, vročo pištolo, lepilo za les, akrilne barve ter lego kocke.

Na koncu je vsaka skupina zelo samozavestno predstavila svoj izdelek, kjer so s pomočjo powerpoint predstavitve vsi učenci skupine predstavili njihovo delo, izzive, težave, čemu je služil gradbeni dosežek v realnosti, kako je bil grajen itd. Tako so se učenci učili timskega dela, reševanja zapletov, spopadanje s časovno stisko in ustvarjalnosti ter na koncu pridobili še zeleno oceno.

Izdelki so razstavljeni na hodniku med avlo in vhodom v telovadnico.

Razstava v spomin na zgodovinski trenutek o samoodločbi slovenskega naroda po samostojni in neodvisni državi

Z namenom spomina in obeležitve dneva samostojnosti in enotnosti, ko smo Slovenke in Slovenci pred 32 leti, točneje 23.12.1990 enotno na plebiscitu izrazili zahtevo po samostojni in neodvisni državi, je učitelj zgodovine Mihael Vidmar z ostalimi člani aktiva družboslovja pripravil razstavo. V razstavo, ki je bila v pripravi slab mesec, je bilo vloženega veliko truda, da bi tako učencem kakor tudi starejšim predstavili dogajanje v povezavi z zgodovinskim trenutkom, kateri je tlakoval pot v samostojnost.

Razstava povzema vzroke za razpad nekdanje skupne države, politično dogajanje pri nas, vpliv turističnega marketinga ”Slovenija moja dežela”, plebiscitno propagando, izvedbo plebiscita ter kaj je to prineslo s seboj. Razstava je bila opremljena večinsko z fotografskim materialom ter bistvenimi opisi, da bi si lahko tako učenci bolje predstavljali. Prav posebna točka razstave pa je bila steklena vitrina v kateri so bili razstavljeni originalni eksponati (osebna zbirka učitelja Vidmarja) iz obdobja plebiscita kot so npr. letaki, knjige, jeans jakna z broškami in našitki iz tistega časa, denar, potni list, zastave, nalepke…

Poleg razstave, ki je zaživela v zadnjem tednu pred božičem, pa se je organiziral šolski ”plebiscit” oz. volitve, kjer so učenci in zaposleni na prav posebnih glasovnicah izrazili kakšnih sprememb si želijo v naši državi in na naši šoli. Namen tega je bil, da bi učenci in zaposleni ugotovili kakšno moč imajo njihova mnenja, da je tudi zaposlenim mar zanje in jih zanima kaj si mislijo predvsem pa, da se spodbuja državljanska vzgoja glede obiska volitev in oddaje svojega glasu.

Dosežki v ženski športni gimnastiki

Naše gimnastičarke so ponovno segle do odličij!

Luna Babič je dosegla 1. mesto, Luana Lubinič pa 2. mesto v skupnem seštevku v mlajši kategoriji ženske športne gimnastike. Obe sta se s tem dosežkom uvrstili v mladinsko reprezentanco.

28.1.1.2023  sta na podelitvi za Športnika leta Slovenije dobili priznanje.

Iskrene čestitke!