S projektom želimo prispevati k spreminjanju potovalnih navad otrok od 1. do 9. razreda in njihovih bližnjih ter posledično k zmanjševanju motornega prometa v okolici osnovnih šol. Na ta način želimo prispevati k zmanjšanju okoljskih obremenitev, k spodbujanju gibanja otrok in s tem h krepitvi njihovega zdravja.

Poleg sodelovanja v igri, ki spodbuja osnovnošolce, da v šolo prihajajo na trajnosten način (hoja, s kolesom, rolerji, skirojem, z javnimi prevoznimi sredstvi ali na način skupinskega prihoda z osebnim avtom), se šole spodbuja, da skupaj z izvajalci organizirajo tudi druge dejavnosti s področja prometa, okolja in zdravja (npr. izvajanje Pešbusa, analiza dostopa poti v šole, sodelovanje z občino pri urejanju šolskega okoliša za večjo varnost otrok, ipd.).

Aktivnosti projekta se izvajajo od decembra 2018 do julija 2021.  Osnovna šola Koper se je v projekt vključila v juliju 2020.

Pod vodstvom sodelujočih učiteljev bodo učenci določenih oddelkov sodelovali pri izvedbi igre Gremo peš s kokoško Rozi, izpolnjevali dnevnik in v sklopu pouka obravnavali teme povezane s trajnostno mobilnostjo. Sodelujoči učenci bodo prejeli opremo za varno udeležbo v prometu.

Šolski koordinatorji projekta: Enea Juršič, Kristina Maraž in Mojca Volk Banić

 V petek, 23. 4. 2021 smo zaključili osrednji del projekta Gremo peš s kokoško Rozi. Po enotedenskem beleženju načinov prihoda v šolo koordinatorice projekta z veseljem sporočamo, da smo na šolski ravni izboljšali prihode na trajnostni način za dobrih 21%. Bravo mi!

V nekaterih oddelkih se je izkazalo, da so že pred začetkom beleženja učenci prihajali na trajnostni način. V mnogih oddelkih pa je prav kokoška Rozi pripomogla, da smo še bolj poskrbeli za svoje zdravje, zmanjšanje prometa v okolici šole ter za varovanje okolja. Glede na kriterije projekta smo na ravni šole dosegli bronasto medaljo.

Vabimo vas, da še naprej, če je le možno, prihajate v šolo peš.

Koordinatorice Enea, Mojca in Kristina

Related Images:

(Skupno 77 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost