Kljub jesenskim počitnicam smo se v sredo, 2. 11. 2022, učenci in učiteljice Osnovne šole Koper zbrali na šoli s prav posebnim namenom. Obirali smo oljke v okolici šole.

Osem učencev in štiri učiteljice smo se dela lotili ob 10. uri. Naredili smo načrt in dorekli potek pobiranja. Glede na to, da je bil to tudi sicer čas za obiranje oljk, je bila večina učencev že veščih v postavljanju mrež, rokovanju z grabljicami, s prečiščevanjem oljk in polnjenjem vreč.

Med nabiranjem oljk je bilo veliko smeha in zanimivih pripetljajev. Učenci so imeli odlično priložnost, da se seznanijo z lastnostmi tipične sredozemske rastline, njenimi plodovi, načinom obiranja in njegovem spreminjanju skozi čas ter o sami pridelavi olja. Med seboj so si pomagali, se spodbujali in s tem ustvarili še močnejše prijateljske vezi. Po končanem nabiranju in pospravljanju smo se učenci in učiteljice posladkali s pecivom, ki ga je pripravila ena izmed učenk.

Obiranje oljk je vsako leto pomemben dogodek; letos je bila posebej dobra letina. Nabrali smo kar 115 kg oljk in naredili 12 litrov oljčnega olja.

Čestitke in zahvale vsem za pomoč.

Napisala: Elvira Dedić

 

Related Images:

(Skupno 86 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost