V petek, 16. 10. 2020, smo pri gospodinjstvu v 6. razredu in izbirnem predmetu sodobna priprava hrane obeležili svetovni dan hrane. Zakaj ravno 16. oktober? Tega dne je bila leta 1945 v okviru Združenih narodov ustanovljena Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO (Food and Agriculture Organization). Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO vsako leto določi temo svetovnega dneva hrane. Letošnja tema je bila »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj.«

Kot šola imamo pomembno vzgojno-izobraževalno vlogo pri razvijanju zavesti o zdravi prehrani, zdravih prehranjevalnih navadah, kulturi prehranjevanja in zdravega odnosa do sebe ter svojega zdravja. V letošnjem šolskem letu smo na ta dan pripravili aktivnosti pri gospodinjstvu v 6. razredu, kjer so učenci izdelovali plakate, in pri izbirnem predmetu Sodobna priprava hrane, kjer so pripravljali različne jedi. Predvsem smo želeli poudariti pomen uživanja sadja in zelenjave v vsakdanji prehrani.

Da pa bi bila ura nekaj posebnega, smo k uri povabili vodjo naše šolske kuhinje, ki je učencem pomagal pri pripravi različnih jedi in dekoracij. Učenci so tako še dodatno nadgradili svoje kuharske veščine in spoznali, da iz sadja in zelenjave lahko pripravimo vrsto okusnih jedi. Za predjed so pripravili namaz iz buče hokaido z bučnicami in bučnim oljem, za glavno jed fuže s pestom iz sveže bazilike, pinjol in parmezana, za napitek borovničev frape in za sladico korenčkovo pecivo.

Poleg tega so učenci na kuharski delavnici spoznali eksotične vrste sadja, in sicer pasijonko, zvezdno jabolko ali milky fruit, zlati kivi, pomelo, pitajo, kokosov oreh, letalski ananas in letalski avokado. Imeli so možnost, da jih okusijo in spoznajo njihovo poreklo.

Ob koncu delavnice so učenci pripravili pogrinjke in skupaj smo zaužili obrok. Sodelovali so z velikim veseljem in tako pridobivali dodatno znanje, ki jim bo zagotovo prišlo prav v vsakdanjem življenju.

Zanimivo je, da je vsak izmed učencev preizkusil jedi, ki so jih pripravili. Kako malo je potrebno, da vzljubimo sadje in zelenjavo, kajne?

Urška Filač, prof.

 

Related Images:

(Skupno 421 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost